
De schrik zit er goed in: je auto is beschadigd door iemand anders. Het kan een eenvoudige kras zijn of erger. Hoe dan ook, er komt een hoop kijken bij het afhandelen van de schade. In deze uitgebreide gids vertellen we je stap voor stap wat je moet doen.
1. Blijf Kalm en garandeer veiligheid
Na een aanrijding kunnen emoties de overhand nemen. Toch is het belangrijk om je hoofd koel te houden. Paniek kan namelijk leiden tot ondoordachte acties. Door rustig te blijven, kun je beter beoordelen wat de volgende stappen moeten zijn. Zorg ervoor dat je jezelf en eventuele passagiers in veiligheid brengt. Als de auto nog kan rijden, verplaats deze dan naar een veilige plek en zet je alarmlichten aan. Dit voorkomt verdere ongevallen.
2. Verzamel bewijsmateriaal
Een foto zegt meer dan duizend woorden. Door foto’s te maken van de situatie en de schade, kun je later makkelijker uitleggen wat er gebeurd is. Ook kan dit helpen bij eventuele geschillen over de toedracht. Maak foto’s vanuit verschillende hoeken en vergeet niet de omgeving vast te leggen. Zo kan er later geen verwarring ontstaan over bijvoorbeeld verkeersborden of wegomstandigheden.
3. Wissel gegevens uit
Het uitwisselen van gegevens is cruciaal voor de afwikkeling van de schade. Zorg ervoor dat je de naam, contactgegevens en het verzekeringsnummer van de andere partij hebt. Noteer ook het kenteken, merk, en type auto. Deze informatie is belangrijk voor de schadeclaim.
4. Meld het incident bij de politie
Niet elk ongeluk hoeft gemeld te worden bij de politie. Maar in bepaalde situaties, zoals bij een doorrijder, letsel of bij weigering van het geven van gegevens, is het essentieel. Een politierapport kan waardevol zijn bij het verhalen van de schade op de tegenpartij.
5. Neem contact op met jouw verzekeraar
Zodra je in de gelegenheid bent, informeer je verzekeraar. Leg de situatie uit en verstrek de verzamelde informatie. Je verzekeraar kan je begeleiden in de volgende stappen en je informeren over je rechten en plichten. Afhankelijk van je dekking, kan de schade mogelijk vergoed worden.
6. Laat de schade taxeren
Voor een schadeclaim wil de verzekeraar vaak een schattingsrapport. Zoek een erkend schadeherstelbedrijf om een schaderapport op te stellen. Dit geeft inzicht in de kosten van het herstel en kan worden gebruikt in de claimprocedure.
7. Onderneem juridische stappen indien nodig
Soms kan er onenigheid ontstaan over wie de schuldige is, of weigert de tegenpartij mee te werken. In zulke gevallen kan juridische bijstand raadzaam zijn. Raadpleeg een advocaat of juridisch expert voor advies.
Het verkopen van een schadeauto
Als de schade aan je auto aanzienlijk is en de reparatiekosten te hoog lijken in vergelijking met de waarde van de auto, kan het een schadeauto verkopen een verstandige optie zijn.
Een auto met schade kan namelijk nog steeds waarde hebben, vooral voor opkopers of garages die gespecialiseerd zijn in het herstellen en weer verkopen van dergelijke voertuigen.
Bij het overwegen van deze optie is het essentieel om eerlijk te zijn over de omvang en aard van de schade. Het kan handig zijn om een expert de waarde van je schadeauto te laten bepalen. Zo weet je wat je kunt verwachten en voorkom je dat je te weinig krijgt voor je voertuig.