Iedereen mag natuurlijk zelf weten in welk type auto er wordt gereden. Maar, zo eerlijk moet je ook zijn, jij bent lekker bezig door voor een elektrische auto te kiezen. Elektrisch rijden is de toekomst en over een jaar of 25 behoren auto’s met een traditionele verbrandingsmotor tot het verleden. De overstap van benzine (of diesel) naar elektrisch is best een grote. Het opladen van de accu is heel wat anders dan je tank volgooien. In dit artikel ontdek je waar je allemaal rekening mee moet houden.
De voordelen van een eigen laadpaal
Een elektrische auto kan je op verschillende manieren opladen. Er komen steeds meer openbare laadstations. Je kunt dit vergelijken met een tankstation. De meeste tankstations bieden deze service overigens ook gewoon aan, naast het traditionele tanken. Toch is het makkelijker en voordeliger om een eigen laadpaal te hebben. Bedrijven zoals EEZEV geven je advies over welk type laadpaal het beste voor je is. En gelukkig wordt ook de installatie voor je gedaan. Een eigen laadpaal is een investering, maar die verdien je dubbel en dwars terug. Je betaalt namelijk minder voor de elektriciteit.
Welk type laadpaal kies je?
Ook hier moet je goed over nadenken. Zo kun je ervoor kiezen om je auto een hele nacht aan de lader te hangen. Wil je liever zo snel mogelijk over een volle accu beschikken? Dan is een 3 fase laadpaal de beste keuze. Dit type is specifiek ontworpen voor het snelle opladen van elektrische voertuigen. De naam komt van driefasige wisselstroom. Bij een standaard laadpaal wordt gebruik gemaakt van de 1 fase wisselstroom, die je over het algemeen in stopcontacten bij je thuis ziet. Het gebruik van drie fasen zorgt voor een flink hogere laadsnelheid. Een laadpaal thuis 3 fase is dan ook ideaal voor mensen die snel willen kunnen laden.
Hoe snel laadt je auto op?
Dit is een goed punt om rekening mee te houden. Niet iedere elektrische auto laadt namelijk even snel op. Je kunt wel een laadpaal met een hoog laadvermogen hebben, als je elektrische auto langzaam oplaadt, heb je er weinig aan. Andersom hetzelfde, een snel ladende auto werkt het beste met een snelle laadpaal. Het is dan ook slim om dit goed met de autodealer en de leverancier van de laadpaal te bespreken.
Wat is het bereik?
Een van de voornaamste redenen waarom mensen huiverig zijn om over te stappen op elektrisch rijden, is het bereik van de wagens. Of, om met de critici te spreken, het geringe bereik. Nu is dit laatste niet helemaal waar. Het bereik van elektrische auto’s wordt steeds groter. Het is niet zo dat je met een volle accu in een keer naar Zuid-Frankrijk rijdt, maar dat kan ook met een traditionele auto niet. Als je op een zuinige manier rijdt, haalt de gemiddelde elektrische auto ruim 300 kilometer. Dat is nog niet zoveel als een traditionele auto, maar dat gaat in de toekomst ongetwijfeld wel het geval zijn.