alles over je elektrische auto

Laadpaal thuis zonder oprit

Een eigen laadpaal aan huis, maar parkeren op een openbare parkeerplaats

Steeds meer mensen stappen over op elektrisch rijden en zoeken naar manieren om hun ecologische voetafdruk te verkleinen. Het hebben van een eigen laadpaal op eigen terrein is een grote stap in de goede richting. Maar wat als je auto op de publieke parkeerplaats staat en de laadkabel over het trottoir moet?

Per gemeente verschil

Iedere gemeente is verantwoordelijk voor de eigen openbare ruimte. Dit betekent dat iedere gemeente ook zijn eigen regels rondom de laadkabel over het trottoir mag hanteren en vaststellen. In de praktijk betekent dit dat je afhankelijk bent van de vooruitstrevendheid van de verkeerskundige binnen de gemeente. We hebben een overzicht gemaakt van de gemeenten waarvan bekend is waar het wél mogelijk is om een eigen laadpaal met openbare parkeerplaats te hebben. Het overzicht vind je onderaan.

Overzicht gemeenten met toestemming

Via de link op de gemeente kom je uit bij het gemeentelijk besluit. Daar vind je de voorwaarden en richtlijnen die voor jouw gemeente gelden.

Voorwaarden en richtlijnen

Onderstaand een voorbeeld van Gemeente Zutphen hoe deze de voorwaarden en richtlijnen hebben vastgesteld voor eigen laadpaal met openbare parkeerplaats. Gemeente Zutphen verplicht een kabelmat, terwijl andere gemeenten (zoals Edam-Volendam) een kabelgoot – aangelegd door de gemeente – verplicht.

Artikel 4 Laadpaal op eigen terrein (bron)

Als de laadpaal zich op eigen terrein bevindt en het voertuig in de openbare ruimte wordt opgeladen, verbindt het college hieraan in ieder geval de volgende voorschriften en beperkingen:

  • a.de openbare parkeerplaats moet direct grenzen aan het trottoir of eigen perceel;
  • b.de openbare parkeerplaats kan niet geclaimd worden en blijft altijd beschikbaar als openbare parkeerplaats;
  • c.de elektrische kabel om het elektrische voertuig stroom te geven moet in goede staat zijn;
  • d.er mag geen elektrische kabel over de openbare weg (rijbaan/fietspad) gelegd worden;
  • e.de elektrische kabel mag maximaal 10 meter over het trottoir liggen, waarbij de afstand wordt gerekend vanaf de grens van het eigen terrein tot aan het elektrische voertuig;
  • f.de elektrische kabel moet, voor zover en zoveel mogelijk, langs het trottoir liggen;
  • g.de elektrische kabel moet op een deugdelijke wijze afgedekt zijn met een kabelmat om hinder en/ of mogelijke ongevallen te voorkomen voor andere gebruikers van het trottoir;
  • h.niet toegestaan wordt dat een kabelgoot in het trottoir wordt aangelegd, dat een Charge Arm wordt geplaatst of dat oplaadkabels op een andere manier dan ondere. tot en met g. vermeld, worden geleid naar het voertuig in de openbare ruimte.