Formule 1 is de koningsklasse van de autosport, waar de snelste auto’s en de beste coureurs ter wereld samenkomen om te strijden op iconische circuits. Elk raceweekend is een spektakel dat fans van over de hele wereld aantrekt. Maar wat gebeurt er precies tijdens zo’n weekend? Hier nemen we je mee door de opzet en het F1 schema van een Formule 1-raceweekend.

Donderdag: Voorbereidingen en persconferenties

Hoewel er op donderdag meestal nog niet op de baan wordt gereden, is deze dag belangrijk voor de teams en coureurs. Donderdag is gewijd aan voorbereidingen en media-activiteiten. Teams zetten hun garages op en bereiden de auto’s voor op de trainingen. Coureurs nemen deel aan persconferenties en interviews, waarin ze hun verwachtingen en strategieën voor het weekend bespreken.

Vrijdag: Vrije trainingen

De actie op de baan begint op vrijdag met twee vrije trainingen. Deze sessies zijn cruciaal voor de teams om hun auto’s af te stellen en gegevens te verzamelen over de baanomstandigheden.

Eerste vrije training (FP1)

De eerste vrije training vindt meestal plaats in de ochtend en duurt 60 minuten. In deze sessie krijgen de coureurs de kans om de baan te verkennen en de eerste afstellingen aan de auto te testen.

Tweede vrije training (FP2)

De tweede vrije training vindt later op de dag plaats en duurt ook 60 minuten. Deze sessie is vaak representatiever voor de raceomstandigheden omdat het op een vergelijkbaar tijdstip wordt gehouden als de race op zondag. Teams richten zich in FP2 op lange runs en het simuleren van racesituaties.

Zaterdag: Laatste voorbereidingen en kwalificatie

Zaterdag bestaat uit de laatste vrije training en de kwalificatie, die bepaalt in welke volgorde de auto’s op zondag starten.

Derde vrije training (FP3)

De derde en laatste vrije training duurt 60 minuten en vindt meestal plaats in de ochtend. Dit is de laatste kans voor de teams om hun auto’s af te stellen voordat de kwalificatie begint.

Kwalificatie

De kwalificatie is opgesplitst in drie delen: Q1, Q2 en Q3.

  • Q1: Alle coureurs gaan de baan op en proberen hun snelste tijd neer te zetten. De langzaamste vijf coureurs vallen af en starten op zondag vanaf de laatste vijf posities.
  • Q2: De overgebleven 15 coureurs strijden verder. De langzaamste vijf vallen af en starten vanaf positie 11 tot 15.
  • Q3: De top 10 coureurs strijden om pole position. De snelste tijd bepaalt de startvolgorde voor de eerste tien posities.

Zondag: Race dag

Het hoogtepunt van het weekend is de race op zondag, waar alle voorbereidingen en strategieën samenkomen.

Voor de race

Op zondagmorgen hebben de teams en coureurs nog een laatste meeting om de strategieën te bespreken. De pitstraat gaat een uur voor de start van de race open, en de coureurs rijden naar de startgrid.

De race

De race zelf begint meestal in de middag. Na de opwarmronde stellen de coureurs zich op in hun startposities. De startlichten gaan aan en na enkele seconden gaan ze uit om de race te beginnen. De race duurt meestal ongeveer 90 minuten, afhankelijk van het circuit en de omstandigheden, en het aantal ronden varieert.

Podiumceremonie

Na de race is er een podiumceremonie voor de top drie finishers. De coureurs ontvangen hun trofeeën en de nationale volksliederen van de winnende coureur en het winnende team worden gespeeld.

Geschreven door

Chris

Op elektrischeautogids.nl deel ik mijn kennis en ervaring over elektrisch rijden, duurzame mobiliteit en innovaties rondom elektrische auto's. In 2020 gestart met een Renault Zoe en nu een Tesla Model 3 SR+. Met zo'n 50.000km per jaar in de EV genoeg om te delen!