Er bestaan veel elektrische auto’s maar welke Chinese elektrische auto’s bestaan er? Een leuk weetje: China is met bijna 1,1 miljoen auto’s de grootste auto-exporteur te noemen. In totaal zijn 400.000 van deze auto’s elektrisch. Middels dit artikel geven we je graag een overzicht van Chinese elektrische auto´s. Interessant om eens op je gemak door te nemen, zeker als je zelf graag een elektrische auto wil kopen (of al in je bezit hebt).

Build Your Dreams

Build Your Dreams, ook wel bekend als BYD, dit is een hele bekende EV producent. Inmiddels willen zij zich ook graag richten op Europa. Wereldwijd is BYD de grootste leveranciers van elektrische auto’s. De Han, de Tang en de Atto 3 zijn bijvoorbeeld door hen ontwikkeld. De nieuwste modellen hebben de namen SEAL en de Dolphin. De Atto is verkrijgbaar vanaf 43000 euro en bij de Han gaat het over een vanaf prijs van 72.500 euro en de Tang is te koop vanaf 69.000 euro. Ook heeft dit merk autobussen, vorkheftrucks en bestelbussen geproduceerd.

NIO

Een van de eerste Chinese modellen die richting Europa is gekomen is NIO. De focus ligt hierbij meer op het luxe segment. NIO modellen die nu al op de markt verschenen zijn, zijn bijvoorbeeld de NIO ET5 en de NIO ET7. Dit laatste model is een sedanuitvoering en dan heb je nog een SUV uitvoering en dat is de NIO EL7. Recent hebben ze ook nog een stationwagen NIO ET5 Touring op de markt gebracht.

Lees ook:  Bijtelling elektrische auto 2024

Aiways

In 2017 is Aiways als start-up begonnen, ook bij deze producent ligt de focus op het produceren van elektrische auto’s. Ze hebben geen eigen showroom, alles moet online worden geregeld. Ze hebben tot nu toe alleen maar de Aiways U5 SUV op de markt gebracht. Ze zijn wel bezig met de Aiways U6 SUV Coupé. De vanaf prijs voor de Aiways U5 Prime is 46.950 euro. Er zou wel een goedkopere variant op de markt komen, met de naam Aiways U5 Xcite, de prijs is waarschijnlijk rond de 42.950 euro. 

Topsegment Hongqi

Als we naar het topsegment kijken, dan komen we Hongqi tegen. De volledig elektrische Hongqi E-HS9 is het enige model wat momenteel in Europa te vinden is van deze producent. 

XPENG

In 2014 is XPENG opgericht en ze richten zich ook op het dure segment binnen de elektrische automarkt. Er zijn in Nederland drie modellen te vinden. XPENG P5 is een sedanuitvoering, net als de XPENG P7. Maar er is ook een kleinere SUV op de markt gebracht en deze kom je tegen onder de naam XPENG G3. 

Zeekr

Zeekr is nog een producent die in China al erg succesvol is. Ze willen nu ook richting Europa komen. Dit merk is eigendom van Geely (waarvan het Europese hoofdkantoor te vinden is in Amsterdam). De Zeekr 001 is het eerste model wat we tegen zullen komen en de sedan Zeekr X is ook aangekondigd.