Gebruik jij je zakelijke auto toevallig ook privé? Dan is het goed om te weten dat jij verplicht bent om bijtelling hierover te betalen. Maar hoe is het geregeld rondom de bijtelling van de elektrische auto voor 2024? We hebben het allemaal voor je uitgezocht en delen de informatie dan ook graag met jou via dit artikel. Zorg dat je er alles over weet, zodat je hier rekening mee kunt houden als je je keuze maakt. 

16% bijtelling elektrische auto

In 2024 ga je 16% aan bijtelling betalen voor elektrische auto’s. Dit is zoals ze dat ook wel noemen een verlaagd tarief. Maar let op, dit geldt alleen bij de eerste €30.000 van de cataloguswaarde. Het is ingevoerd omdat de overheid mensen die zakelijk rijden wil stimuleren om elektrisch te rijden. De laatste jaren is echter opvallend dat de bijtelling over deze elektrische modellen is gestegen. Men dacht ook dat het de komende jaren veel hoger uit zou pakken qua percentages, maar het is juist lager in 2024. Het gaat dan wel over een 100% volledig elektrische auto. Het percentage is gelijk aan het huidige jaar (2023). 

Bereken de netto bijtelling voor 2024

Het is goed om zelf te weten hoe dat je de netto bijtelling van je elektrische auto kunt berekenen. Je moet dan het bijtellingspercentage x de cataloguswaarde van de auto doen. Dan ben je er nog niet, want dan moet je nog de belastingschijf die relevant is voor de inkomstenbelasting op het bedrag toepassen. Het bedrag wat daar dan uit naar voren komt is de netto bijtelling (per jaar). Als je dat bedrag dat deelt door twaalf maanden, dan heb jij de netto bijtelling die je per maand moet betalen.

Lees ook:  Hoeveel kost een volle tank bij elektrische auto

Nog meer voordelen met elektrische auto in 2024

Ja, je leest het goed. Er is namelijk nog een groot voordeel als je een elektrische auto rijdt in 2024. Je betaalt ook dit jaar geen motorrijtuigenbelasting. Dit is wel een regel die alleen nog in 2024 geldt! Als je dus zakelijk wil rijden en wil profiteren van deze voordelen, heb je nu nog de kans om een elektrische auto te kiezen. Het scheelt namelijk erg veel geld, want je wil toch ook niet te veel betalen? Als je nu nog gebruik kunt maken van deze voordelen en toch al van plan bent om elektrisch te gaan rijden, waar wacht je dan nog op? Welk model heb je in gedachten? Wat is de cataloguswaarde? Hoeveel zou het je kosten en waar kom je dan per maand op uit? Reken het uit en sla je slag.