Schade aan je auto kan je humeur flink verpesten. Je kent het misschien wel. Dat je helemaal blij bent, omdat er een splinternieuwe elektrische auto voor de deur staat. Je rijdt de volgende dag naar het winkelcentrum om inkopen te doen. Je komt terug en er zit een diepe kras in de deur. Of er nu wel of geen briefje van de veroorzaker zit, maakt voor je gevoel niet uit. Het is ontzettend balen. Autoschade hoort erbij. Dit artikel probeert de pijn een beetje te verzachten, met vijf tips om schade te herstellen en te voorkomen.
Tip 1: laat de schade herstellen
De eerste tip is een belangrijke. Diepe krassen verwijderen is eigenlijk een must. In eerste instantie voor het uiterlijk van je auto. Bij een nieuwe elektrische auto is iedereen het er wel over eens dat de schade hersteld moet worden. In een ouder model blijven de krassen weleens zitten, omdat ‘de auto toch al wat ouder is’. Ook als het je niet om het esthetische aspect te doen is, is het slim om diepe krassen te laten verwijderen. Om te beginnen zorgen ze voor een waardevermindering van je auto. Daarnaast kunnen onbehandelde krassen leiden tot roestvorming. En dit resulteert op termijn in nog grotere schade.
Tip 2: wees er snel bij
In navolging van tip 1 is ook dit een belangrijke. Hoe eerder je de kras laat behandelen, hoe beter. Een kras kan namelijk steeds wat dieper worden, waardoor de schade alleen maar groter wordt. Dit is ongunstig voor je auto, en voor je portemonnee. Bij een diepe kras is er natuurlijk al wat aan de hand. Hier wordt over gesproken als de lak van de auto dusdanig is beschadigd dat de witte ondergrond zichtbaar is. Is dit het geval bij jouw elektrische auto? Maak dan alvast een afspraak met een schadeherstelbedrijf.
Tip 3: ga niet zelf prutsen
Natuurlijk is het goedkoper om zelf de schade te herstellen. Althans, dit lijkt zo te zijn. In de praktijk blijkt het namelijk duurder te zijn om zelf te gaan prutsen. Niks ten nadele van jouw kwaliteiten, maar het herstellen van diepe krassen en andere vormen van autoschade is een vak. Daarom kun je dit soort klussen beter aan vakmensen overlaten. Dan weet je zeker dat het goed gebeurt en dat je later niet alsnog een afspraak met een specialist moet maken.
Tip 4: wees voorzichtig
Schade is niet altijd te voorkomen, omdat je met andere factoren te maken hebt. Een hagelsteen bijvoorbeeld, maar ook andere verkeersdeelnemers. Het enige wat je zelf kunt doen, is voorzichtig zijn. Laat je huissleutels in je jaszak als je de auto instapt. Sleutels zijn namelijk een bekende boosdoener bij autoschade. En let ook op met het openen van je portier.
Tip 5: je no-claim
Het laten herstellen van schade kost geld. Toch valt dit bij krassen en kleine deuken goed mee. Kijk daarom goed naar het schadebedrag en bereken of het de moeite is om te claimen.