Je kunt er tegenwoordig niet meer omheen, de elektrische auto. Daar waar we ze tot enkele jaren geleden sporadisch voorbij zagen komen, zijn ze nu niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Helemaal met de aangescherpt CO2 regels en ook de nieuwe wetgeving binnen Europa die het verbiedt om na 2035 nog nieuwe brandstof auto’s te mogen verkopen. Je kunt je dus wel voorstellen dat het aandeel elektrische voertuigen de komende tijd alleen maar verder zal toenemen. Waar Tesla tot voor kort veruit marktleider is geweest, zien we dat ook de andere gerenommeerde merken zoals Volkswagen met hun ID.3 en ID.4 hoge ogen gooien op de automarkt, maar ook andere merken zoals Kia, Hyundai en de wat luxere merken BMW, Mercedes en Audi hebben inmiddels al meerdere modellen op de markt gebracht. Omdat je natuurlijk ook met een elektrische auto de openbare weg betreed, is het ook verplicht om deze te verzekeren. Maar waar moet je op letten bij de beste autoverzekering voor een elektrische auto?

WA, WA+ of Allrisk?

Aangezien de meeste elektrische auto’s vrij nieuw zijn, is de kans groot dat je kiest voor een Allriskverzekering. Sterker nog, gezien de waarde en ook leeftijd van deze voertuigen is het vaak niet verstandig dit niet te doen. Omdat er ook wat goedkopere modellen zijn en ook oudere modellen die misschien al eens van eigenaar zijn gewisseld, kan het zijn dat je toch kies voor WA of WA+. Omdat het verzekeren van een elektrische auto in de basis hetzelfde is als een benzine of dieselauto, verandert er qua dekking verder vrijwel niets. Toch is er wel een ander punt waar je serieus rekening mee moet houden bij een autoverzekering afsluiten. Welke dat is, vertellen we je in de volgende alinea.


Opzoek naar de beste laadpas?Lees ook:  De WLTP actieradius vs. de daadwerkelijke actieradius van een elektrische auto

Pechhulp voor onderweg

Het verzekeren van de auto is in grote lijnen hetzelfde. Het enige wat je eventueel kunt doen, is aanvullende een pechhulp voor onderweg verzekering afsluiten. Waar je met een brandstofauto natuurlijk met een jerrycan benzine of diesel de auto kunt vullen als je met een lege tank langs de kant van de weg staat, gaat dit bij een elektrische auto natuurlijk niet. Of deze moet door middel van een aggregaat worden opgeladen of worden weggesleept. Uiteraard is de kans vrij klein dat je dit overkomt, maar wanneer je flinke afstanden rijdt, kan het wel verstandig zijn af te sluiten.

Verzeker je laadpaal

Een elektrische auto moet natuurlijk regelmatig worden opgeladen. Helemaal wanneer je dit bij huis doet, is het verstandig een verzekering af te sluiten hiervoor. Uiteraard kan het ook zijn dat je opstalverzekering deze meeneemt, maar dan is het wel zaak dit even te melden. Veel verzekeraar hebben namelijk aanvullende voorwaarden om volledige dekking te kunnen garanderen bij eventuele brandschade aan de woning door je laadpaal. Laat je een laadpaal bij je huis plaatsen, dan is het dus raadzaam je verzekeraar even te informeren, zodat je zeker weet dat je goed gedekt bent. Het is natuurlijk zonde dat je straks bij eventuele schade geen recht hebt op een vergoeding, omdat dit niet bij de dekking inbegrepen is.