Een van de belangrijkste overwegingen bij de aanschaf van een elektrische auto is de actieradius. Dit is de afstand die de auto kan afleggen op een enkele lading. Maar hoe betrouwbaar zijn de opgegeven actieradiusgegevens? In dit artikel bespreken we het verschil tussen de WLTP Actieradius en de daadwerkelijke Actieradius van een elektrische auto.

Wat is de WLTP Actieradius?

De WLTP Actieradius (Worldwide Harmonised Light Vehicles Test Procedure) is een testprocedure die wordt gebruikt om de actieradius van auto’s te meten. Deze test wordt uitgevoerd onder laboratoriumomstandigheden en heeft als doel om een gestandaardiseerde manier te bieden om het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot te meten. De resultaten van de test worden vervolgens gebruikt om de officiĆ«le actieradiusgegevens van de auto te bepalen die worden gebruikt om de consument te informeren.

Wat is de daadwerkelijke actieradius?

De daadwerkelijke Actieradius is de afstand die een elektrische auto daadwerkelijk kan afleggen op een enkele lading. Dit kan variĆ«ren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de rijstijl, de omgevingstemperatuur, het gebruik van klimaatregeling, de lading van de auto en andere factoren die het energieverbruik beĆÆnvloeden.

Lees ook:  Elektrische autoā€™s zijn razend populair

Het verschil tussen de WLTP Actieradius en de daadwerkelijke Actieradius

In de praktijk blijkt dat de daadwerkelijke actieradius van een elektrische auto vaak lager is dan de WLTP Actieradius. Dit komt doordat de WLTP-testomstandigheden in het laboratorium niet altijd overeenkomen met de werkelijke rijomstandigheden. Factoren zoals hogere snelheden, meer verkeer en meer bochten kunnen de actieradius van een elektrische auto beĆÆnvloeden.

Het verschil tussen de WLTP Actieradius en de daadwerkelijke Actieradius varieert per auto. Over het algemeen blijkt uit verschillende studies dat de daadwerkelijke Actieradius ongeveer 70 tot 80 procent van de WLTP Actieradius bedraagt.

WLTP versus de realiteit

Hoewel de WLTP Actieradius een nuttige maatstaf is om de prestaties van elektrische auto’s te vergelijken, is het belangrijk om te begrijpen dat deze gegevens niet altijd overeenkomen met de daadwerkelijke actieradius van een elektrische auto. Het is daarom belangrijk om verschillende factoren in overweging te nemen bij het kiezen van een elektrische auto en om te begrijpen dat de daadwerkelijke actieradius kan variĆ«ren afhankelijk van de rijomstandigheden.