Als het gaat om reizen en vakanties, zijn dakkoffers een populaire accessoire. Of je nu op roadtrip gaat, op skivakantie gaat of gewoon extra bagageruimte nodig hebt, een dakkoffer kopen is een handige oplossing. Maar heb je je ooit afgevraagd wat het effect is van een dakkoffer op je brandstofkosten? In dit artikel zullen we het effect van dakkoffers op het brandstofverbruik van je auto onderzoeken en enkele tips delen om het brandstofverbruik te minimaliseren. Dakkoffers zijn er in verschillende vormen en maten, maar ze hebben allemaal één ding gemeen: ze voegen extra gewicht en luchtweerstand toe aan je voertuig. Dit kan leiden tot een verhoogd brandstofverbruik.

Brandstofverbruik en types dakkoffers

Verschillende studies hebben aangetoond dat dakkoffers een merkbaar effect kunnen hebben op het brandstofverbruik van een voertuig. Dit betekent dat je meer zult moeten tanken en uiteindelijk meer geld zal uitgeven aan brandstofkosten tijdens je reis. Het type dakkoffer dat je gebruikt, kan ook invloed hebben op het brandstofverbruik. Zachte dakkoffers, gemaakt van stof of ander flexibel materiaal, kunnen over het algemeen lichter zijn en minder luchtweerstand creëren dan harde dakkoffers, die meestal gemaakt zijn van kunststof of metaal. Hierdoor kan het gebruik van een zachte dakkoffer het brandstofverbruik mogelijk iets verminderen in vergelijking met een harde dakkoffer.

Hoe je het brandstofverbruik kunt minimaliseren

Het kiezen van een aerodynamische dakkoffer, het alleen gebruiken wanneer nodig en het gelijkmatig verdelen van de lading kunnen echter helpen om het brandstofverbruik te minimaliseren. Als je van plan bent om een dakkoffer te gebruiken, is het belangrijk om bewust te zijn van het mogelijke effect op je brandstofkosten. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kun je nog steeds genieten van de voordelen van extra bagageruimte tijdens je avontuurlijke reizen, zonder de bank te breken aan brandstofkosten. Dus pak je dakkoffer slim in, kies een aerodynamisch model en geniet van je reis met een minimaal effect op je brandstofverbruik!

Lees ook:  Internet in de auto? Je kinderen verwachten het!

Verbruik bij elektrische auto’s

Het effect van een dakkoffer op het verbruik van een elektrische auto kan variëren, afhankelijk van verschillende factoren, zoals de aerodynamica van de auto, het extra gewicht en de snelheid waarmee wordt gereden. Over het algemeen zal het energieverbruik toenemen wanneer er een dakkoffer op de auto wordt geplaatst.

Het is moeilijk om een specifiek bedrag te noemen voor het extra verbruik per 100 kilometer, omdat dit afhangt van de specifieke eigenschappen van de auto en de dakkoffer, evenals de rijomstandigheden. In sommige gevallen kan het extra verbruik variëren tussen de 5% en 20%, afhankelijk van de genoemde factoren.

Voor de berekening van de extra kosten per 100 kilometer kunnen we uitgaan van het extra energieverbruik. Laten we voor het gemak aannemen dat het extra verbruik 10% bedraagt. Als de gemiddelde prijs voor het opladen van een elektrische auto in 2021 bijvoorbeeld 0,25 euro per kilowattuur (kWh) was, kunnen we een schatting maken van de extra kosten.

Stel dat de elektrische auto een verbruik heeft van 20 kWh per 100 kilometer zonder dakkoffer. Met een extra verbruik van 10% zou het verbruik met dakkoffer 22 kWh per 100 kilometer bedragen. De extra kosten voor het rijden met de dakkoffer kunnen dan als volgt worden berekend:

  • Extra kosten per 100 kilometer = Extra verbruik (in kWh) × Prijs per kWh
  • Extra kosten per 100 kilometer = 2 kWh × 0,25 euro/kWh
  • Extra kosten per 100 kilometer = 0,50 euro

Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is en dat de werkelijke kosten afhankelijk zijn van de specifieke omstandigheden en de tarieven voor het opladen van elektriciteit die mogelijk zijn veranderd sinds 2021. Het is raadzaam om de actuele tarieven en informatie van uw elektriciteitsleverancier te raadplegen voor nauwkeurige gegevens met betrekking tot de kosten van het opladen van uw elektrische auto.