Loop jij al een tijdje met het idee of elektrisch te gaan rijden, dan is één van de belangrijkste vragen die jij jezelf stelt; wat kost het laden van een elektrische auto nu eigenlijk? Allereerst is het goed te weten dat het afhangt van een aantal verschillende factoren. Wanneer je je auto thuis oplaad, dan speelt de hoogte van je huidige energiecontract natuurlijk een belangrijke rol. Ook is de grote van de accu en of je snel laad van invloed op de uiteindelijke prijs die je betaald. Het is daarom dus ook lastig te zeggen wat de kosten exact zijn, maar we kunnen je wel een indicatie geven van de kosten waar je ongeveer rekening mee moet houden.

De kosten per kilometer

Belangrijk om te weten, is natuurlijk de kosten per kilometer. Je kunt namelijk wel ontzettend voordelig kunnen laden, maar wanneer je auto per kilometer ontzettend veel stroom verbruikt, ligt de prijs per kilometer natuurlijk nog aan de hoge kant. Het terugrekenen naar de kosten per kilometer maakt het daarom dus ook eenvoudiger om te kunnen zien hoeveel geld of je kwijt bent voor een rit en wat het verschil is ten opzichte van een benzineauto. Afhankelijk van de plek waar je laad, is de prijs per 100 kilometer natuurlijk overal anders. Snelladen is bijvoorbeeld duurder dan normaal laden. De prijzen hiervoor kunnen variëren van 65 cent per kWh tot zelfs 90 cent per kWh. Gemiddeld genomen moet je rekening houden met een prijs van zo’n 0,18 tot 0,20 cent per kilometer.

Lees ook:  De WLTP actieradius vs. de daadwerkelijke actieradius van een elektrische auto

Zo houd je de kosten laag

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om je auto langs de kant van de snelweg middels een snellader tot 80 procent te laden. Toch is het niet altijd verstandig om dit te doen. Snel laden is immers een stuk duurder. Stel dat je met een kilometer of 10 thuis bent, dan is het verstandiger om even te laden, zodat je de auto vervolgens thuis aan de laadpaal kunt doen, waar het tarief een stuk lager ligt, dan langs de snelweg. Ga dus verstandig om met het laden, want je kunt hier een hele hoop mee besparen.