Wil jij graag je elektrische auto thuis kunnen opladen, maar beschik je niet over een oprit of parkeervak waar jij een laadpaal kunt laten plaatsen? Dan is een kabel over de stoep laten lopen de enige oplossing. Toch is het wel goed te weten dat dit niet zomaar mag en je hiervoor een kabelgoot nodig hebt. Hoe dit exact werkt en wat de regels zijn, vertellen we je in dit artikel.

Mag een laadkabel over de stoep worden gelegd?

Wanneer je geen eigen parkeerplaats of oprit hebt, dan mag je niet zomaar een kabel over de stoep leggen. Dit komt omdat een stoep openbaar is en niet iedereen de mogelijkheid heeft om over een laadkabel heen te kunnen stappen. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een rollator of rolstoel de grootst mogelijke moeite heeft om dit te kunnen doen. Doe je dit toch, dan ben jij hier verantwoordelijk voor en kan eventueel letsel op jou worden verhaald. Daarbij kan het zelfs zo zijn dat je ervoor wordt beboet. Kortom, niet verstandig om te doen dus!

Lees ook:  Snelladen bij Shell Recharge

De mogelijkheden voor het laten over de stoep

Het laden over de stoep kan in bepaalde situaties heel goed. Er zijn namelijk een aantal scenario’s te bedenken, waarbij het mogelijk is om toch een kabel over de stoep te laten lopen.

Ontheffing

Wanneer je in een rustige wijk woont en voor je deur een parkeervak hebt, dan kan het zijn dat je de mogelijkheid om ontheffing aan te vragen. Belangrijk is wel dat de laadpaal zelf op eigen terrein staat en ook de parkeerplek grenst aan de stoep. Daarnaast zijn er nog een andere regels waaraan je moet voldoen, maar deze kunnen per gemeente verschillen.

Kabelgoot

Een andere manier om je auto te kunnen opladen, is door gebruik te maken van een kabelgoot. Dit zorgt er namelijk voor dat de kabel prices door het trottoir kan lopen. Dit wordt gedaan door middel van daarvoor speciaal bestemde tegels, waardoor de kabel precies heen past. Zo heeft niemand last van de kabel en kun je je auto gewoon voor de deur opladen met je eigen laadpaal.