Langzaam maar zeker komt de elektrische auto steeds meer in beeld. Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen op een auto met een kleinere CO2-voetafdruk. Daarom is het niet zo gek dat ook het aantal openbare laadpalen snel toeneemt. Echter; het aanvragen van een openbaar laadpaal is nog niet zo eenvoudig. In dit artikel lees je hoe je dat precies moet doen. Op deze manier ben je verzekerd van een plekje om je auto op te laden wanneer je onderweg bent.

Kies de juiste plek

De eerste stap is het kiezen van de juiste plek voor de openbare laadpaal. Kijk goed naar de omgeving en bepaal waar de paal het meeste nut zal hebben. Het is belangrijk dat de plek makkelijk bereikbaar is en dat er voldoende ruimte is om de paal neer te zetten. Daarnaast is het ook essentieel om te kijken naar de afstand tot de dichtstbijzijnde woningen. Je wilt namelijk niet dat mensen last hebben van de paal. Omdat de openbare laadpaal eigendom is van de gemeente, zal deze uiteindelijk een beslissing nemen waar de laadpaal komt te staan.

Neem contact op met de gemeente

Zodra je een plek hebt gevonden waar je de openbare laadpaal wilt neerzetten, is het tijd om contact op te nemen met de gemeente. Zij kunnen je namelijk helpen bij het aanvragen van de paal. Je kunt hiervoor terecht bij het stadskantoor of het gemeentehuis. Ze zullen je dan doorverwijzen naar de correcte afdeling of verwijzen naar het bedrijf dat dit voor jouw gemeente verzorgd.

Lees ook:  Wat is een slimme laadpaal?

Vul het aanvraagformulier in

In veel gevallen zal de gemeente een aanvraagformulier op de website hebben staan. Dit formulier moet je invullen en opsturen. Zorg ervoor dat je alle relevante informatie invult, zodat de gemeente een goede keuze kan maken.

Wacht op de uitslag

Nadat je het aanvraagformulier hebt ingevuld, is het afwachten tot de gemeente een beslissing heeft genomen. Dit kan enkele weken duren. Wanneer de gemeente akkoord gaat met je aanvraag, ontvang je hierover bericht.

De laadpaal wordt geplaatst

Zodra de gemeente akkoord is met je aanvraag, wordt de laadpaal geplaatst op de plek die je hebt gekozen. Dit kan ook enkele weken duren. Wanneer alles is geregeld, kun je gebruik maken van de openbare laadpaal. Houd rekening met een doorlooptijd vanaf het moment van aanvragen tot plaatsing van ongeveer 4 tot 7 maanden.