Steeds meer mensen kiezen ervoor om over te stappen naar een elektrische auto. Vooral in het zakenleven zien we dat dit vanuit maatschappelijk verantwoord ondernemen steeds vaker gebeurt. Toch zijn er ook andere redenen te bedenken waarom je zou overstappen van benzine naar elektrisch. Maar is elektrisch rijden goedkoper dan benzine? Om je een idee te geven of er verschillen zijn en wat het verschil daadwerkelijk is, is het goed te kijken naar de kosten.

Elektrisch rijden

Wanneer we gaan kijken naar de kosten die je maandelijks betaald voor een nieuwe elektrische auto, dan is dit een stuk goedkoper dan een benzineauto. Hierbij wordt overigens niet alleen gekeken naar onder andere de brandstof, maar ook naar de afschrijving waar rekening mee gehouden moet worden bij een nieuwe auto. Wel is het goed te weten dat de aanschaf van een elektrische auto vaak een stuk hoger ligt, dan bij een benzine auto. De voornaamste reden is de accu die in de auto ligt. Wist je namelijk dat een accu enkele honderden kilo’s weeg? Je kunt je dus wel voorstellen dat dit de prijs van het voertuig flink zal doen stijgen.

Lees ook:  Bijtelling elektrische auto 2024

Benzineauto

In tegenstelling tot een elektrische auto, is de benzine auto vaak in aanschaf een stuk goedkoper. Echter is er wel een verschil op het gebied van onder andere onderhoud. Een benzine auto heeft natuurlijk veel meer bewegende delen, waar een elektrische auto natuurlijk op een heel andere manier wordt aangedreven. Daarbij komt ook dat de kosten per kilometer voor een benzineauto verhoudingsgewijs hoger ligt.

Conclusie

De uiteindelijke keuze is afhankelijk van een aantal factoren. Dus is elektrisch rijden goedkoper dan benzine, is mede afhankelijk van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Wanneer je namelijk weinig kilometers rijdt, is het verhoudingsgewijs voordeliger om elektrisch te gaan rijden. Tegenwoordig zijn er namelijk ontzettend veel modellen, die ook binnen een wat beperkter budget passen. Zo betaal je geen wegenbelasting en zijn ook de kosten voor onderhoud en reparatie veel lager dan bij een benzine auto. Het is daarom dus ook per situatie verschillend of het voordeliger is om elektrisch te rijden. Eén ding weten we wel en dat is dat het vele malen beter is voor zowel mens, dier als milieu.